Een eigen moestuintje is puur ontspanning, het brengt je in de buitenlucht en is gezond voor lichaam en geest. Je bent actief bezig met voeding en smaak, van in de grond tot op het bord. Het verzorgen van de moestuin en het wachten op de oogst wordt beloond met het (her)ontdekken van de heerlijke smaak van zelfgekweekte groenten.
Een paar generaties terug was de moestuin een evidentie, zelfs een noodzaak. De opbrengst moest het gezin een jaarrond van voedsel voorzien. Vandaag is de moestuin een tuin waar groenten en kruiden groeien die snel en plukvers kunnen verbruikt worden
Bepaal voor jezelf hoeveel tijd je wilt besteden aan het kweken van groenten en kruiden: alleen in het weekend, één of meerdere uren per dag? Dat zal in belangrijke mate bepalen hoe groot je moestuin moet worden. Uiteraard spreid je de oogst door op verschillende tijdstippen meerdere keren kleinere hoeveelheden te zaaien. Het is niet noodzakelijk de inhoud van een zakje zaad in één keer uit te zaaien!
Hou er rekening mee dat de oogst in een relatief korte periode valt. Van een bedje sla kan je zo'n twee weken oogsten als je begint met de nog niet volgroeide exemplaren. Eens tomaten beginnen te rijpen, zijn ze niet meer te stoppen. En courgettes nemen in omvang toe terwijl je er staat op te kijken, oogst ze dus tijdig. Probeer zo goed mogelijk in te schatten hoeveel planten je nodig hebt, want ook dat is heel individueel: wil je iedere dag tomaat en sla kunnen eten, of maar twee keer in de week?
Hoe groot of hoe klein ook, je moestuintje wordt een dierbaar bezit. Reserveer er je beste terrein en zonnigste plekje voor. Blijf uit de buurt van bomen en struiken. Een vrije en geventileerde ruimte vermijdt op zich al een aantal plagen. Een omheining of tuinmuur in de buurt geeft beschutting tegen koude en hevige wind en zorgt voor een gunstig microklimaat.
Het vraagt wel wat geduld, men zaait niet vandaag en oogst morgen. Maar niet iedereen heeft het voorrecht groenten te eten die dezelfde dag werden geoogst!