Ecologisch of milieuvriendelijk tuinieren is tuinieren met respect voor het milieu in de ruime zin van het woord.
Het principe is vrij eenvoudig: de voedingsstoffen voor planten komen van de afbraak van plantenresten door micro-organismen in de bodem. Dat afbraakproduct is humus. Humus bevindt zich in de bovenlaag van de bodem en werkt als een soort spons die de voedingsstoffen vasthoudt. De vruchtbaarheid van de bodem hangt dus af van de mate waarin er organisch materiaal van plantaardige of dierlijke afkomst wordt aan toegevoegd. Daarbij wordt de bodem ook lichter en luchtiger en kan die meer zuurstof bevatten, wat gunstig is voor de wortelontwikkeling. Het bodemleven en de wortelontwikkeling van de planten speelt zich grotendeels af in de bovenste laag van de grond. Het (diep) omspitten staat dan ook vaak ter discussie.
Met teeltrotatie of vruchtwisseling wordt vermeden dat groenten jaar na jaar op dezelfde plaats groeien. Omdat ze steeds weer dezelfde voedingsstoffen gebruiken bestaat het gevaar dat ze de grond zouden uitputten. Door die afwisseling worden ziekten en plagen vermeden.
Peulvruchten, zoals erwten en bonen, verrijken de bodem met stikstof waarvan bladgroenten (spinazie, sla, snijbiet), die veel stikstof nodig hebben om hun bladeren te produceren, profiteren. Vruchtgroenten (tomaat, komkommer, pompoen) hebben een rijke grond met veel humus nodig. Wortelgewassen dringen dieper in de grond door en verluchten op die manier de bodem.
De combinatie van bepaalde groenten en kruiden kan zorgen voor een positief effect. Een aantal voorbeelden zijn sla met spinazie, bonen of ajuin, rode biet met erwten of ajuin, tomaten met peterselie of wortelen. Afrikaantjes (tagetes) worden met succes ingezet voor de bestrijding van bodemaaltjes.
Je verwacht van groenten en kruiden die je zelf kweekt een unieke smaak. Door te testen en te proeven kiest VT-zaden zorgvuldig de variëteiten uit die dat waar maken. Gezonde variëteiten die van nature resistent zijn tegen belagers en ziekten en die geschikt zijn voor onze regio en klimaatomstandigheden. Zo kan je milieuvriendelijk kweken, met verantwoorde producten en onschadelijke technieken.