Oorspronkelijk groeit de Calathea in de Zuid-Amerikaanse jungle, maar tegenwoordig kan hij ook gewoon in jouw huiskamer shinen! Calathea’s ken je misschien al wel, want ze staan vooral bekend om het patroon op hun bladeren. Je kijkt je ogen uit! Welke soort je uit de Calathea familie ook hebt; ze hebben wel wat aandacht nodig. Wij van Tuincentrum Meijers zijn enorm fan van deze groene kamerplant toppers en geven je daarom maar al te graag wat weetjes en tips & tricks voor de verzorging.
Welke Calathea soorten zijn er?
Er bestaan niet één, niet twee, maar maar liefst 25 verschillende soorten Calathea’s! Stuk voor stuk zien ze er heel anders uit en is het een plaatje om naar te kijken, maar mogen we jullie even voorstellen aan deze beauties?
- Calathea Orbifolia
- Calathea Ornata
- Calathea Zebrina
- Calathea Makoyana
- Calathea Crocata
- Calathea Lancifolia
Benieuwd naar de Calathea’s in ons tuincentrum? Kom snel bij ons langs en spot jouw favoriet!
Hoe vaak moet een Calathea water?
De Calathea is gek op water en houd van een hoge luchtvochtigheid (net zoals in die warme Zuid-Amerikaanse jungle). Calathea’s groeien voornamelijk in de lente en in de zomer. Dat zijn dan ook de seizoenen wanneer je jouw Calathea wat meer water moet geven. Zo’n één tot twee keer per week is voldoende en houd de grond altijd licht vochtig. In de herfst en in de winter laat je de grond tussen de water geef momenten bijna opdrogen en is één keer per week water geven voldoende. Of het nu winter of zomer is: blijf jouw Calathea altijd goed in de gaten houden. Wanneer je merkt dat de grond te nat is of juist heel droog dan pas je de hoeveelheid water aan.
Waarom krijgt mijn Calathea gele bladeren?
Ben je heerlijk aan het genieten van jouw Calathea, spot je opeens een geel blad. Oeps, paniek! Gele bladeren bij een Calathea is een teken dat jouw plant veel te veel water krijgt. Iets minder water geven dus! Naast gele bladeren, kunnen Calathea’s ook bruine bladeren krijgen. Dan is er vaak sprake van wortelrot óf een te droge lucht. In periodes wanneer de verwarming weer aangaat, is de lucht in huis droger. Om bruine bladeren te voorkomen, kun je ze wat vaker besproeien met water.
Waarom beweegt mijn Calathea?
Hoor je weleens geritsel in huis? En heb jij toevallig een Calathea? Dan hoor je het sluiten en openen van de bladeren. De Calathea wordt dan ook niet voor niks ‘De levende plant’ genoemd. In de avond sluit hij zijn bladeren en wanneer de zon weer opkomt, opent hij zijn bladeren weer. Het is nog steeds één groot mysterie waarom deze bijzondere kamerplant dat doet, maar leuk is het natuurlijk wel!
Waar zet ik mijn Calathea?
Wat we al eerder vertelden: een Calathea heeft wel wat aandacht nodig. Zeker als het gaat om de plek waar je deze kamerplant zet. In de jungle wordt hij beschermd tegen de felle zon. Daarom staat hij bij jou thuis ook niet liever in de spotlight. Een ochtendzonnetje of een ondergaande zon aan het eind van de dag is prima. Heb jij nog zo’n plekje vrij in huis?
Ook een Calathea in huis? Bezoek Tuincentrum Meijers in Lanaken!
Wij zijn enorm fan van deze kamerplanten en misschien jij nu ook wel! Wil je ook graag een Calathea in huis? Kom dan langs bij Tuincentrum Meijers in Lanaken! In ons tuincentrum vind je een ruime keuze aan Calathea’s. Tip van ons: wij helpen je graag bij het kiezen van de juiste pot én potgrond. Zo maak je het plaatje helemaal compleet en geniet je met volle teugen van jouw Calathea!